Отчет 2021

През 2021 г. фондация “Син куб” положи съществени усилия да се справи с трудностите в резултат от Ковид-пандемията, да стабилизира дейността си и развие нови платформи, които да помогнат на променилите се условия на живот и нуждата на уязвими общности да се справят с настаналата криза.

Основните дейности по време на 2021 г. включваха целогодишна регулярна дейност на пространството от изложби, сътрудничества и др., както и дейности по новата изследователската платформа “Център за социална визия”, чиято цел е изграждането на приобщаващо и демократично общество чрез изкуство.

Като част от регулярната дейност на Swimming Pool бяха осъществени продължението на “Библиотека на нашите срещи”, в сътрудничество с Akademie Schloss Solitude, Германия, разработен заедно с артистите и дизайнери Кристоф Сцелай и Фотини Лазариду-Хатцигога (продължаващ проект); “сигурно е просто вятърът”, изложба с участието на Минхьок Ан, Со Йеон Ким, Кристина Ловаас и Руди Нинов, в сътрудничество с Гьоте-Институт България (10 март – 17 април); “Възможната институция”, изложба и проект с участието на Ина Валентинова, Ясен Василев, Любомир Драганов, Стефан Иванов, Мария Налбантова, Мартин Пенев, Радостин Седевчев и Миряна Тодорова (24 април – 13 юни); “Докато сливовите дървета растат”, представяне на книга и разговор с Ларс Нордби (29 май); “Няма, няма душа”, изложба на Дорота Гаведа и Егле Кулбокайте (24 юни – 31 юли 2021); “Място за съвременна култура в музеите в България”, дискусия, в партньорство с “ФОРМА – Лаборатория за култура и социални взаимодействия” (21 юли); “Професионални направления в настояще и бъдеще време”, дискусия, в партньорство с “ФОРМА – Лаборатория за култура и социални взаимодействия” (22 юли); “Ландшафтни интервенции”, пърформанс на Manifest Dance Company (1-2 октомври); “Институции и места за среща”, дискусия с участието на Веселина Сариева, Виктория Драганова, Лъчезар Бояджиев, арх. Любо Георгиев, Рене Беекман, организирано от Фондация “Отворени изкуства” и Sarieva (9 ноември); Terra Ultima, проект на Метеор (13-20 ноември); представяния на резултатите от фокус-групи на фондация Интеркултура.

В началото на 2021 г. с помощта на Постстудио разработихме нова визуална идентичност и нова дигитална платформа и идентичност.

Същевременно работихме с фокус върху институциите и как тези могат да се променят в посока да са по-приобщаващи, грижещи се и справедливи. Основен проект, който осъществихме през годината, е “Възможната институция”, но и работихме заедно с други организации по теми свързани с музеиите и художествените глаерии, както и нуждата от застъпничество в полето и асоцииране с цел устойчивост на добри практики в полето.

Третият главен компонент от годишната ни програма е “Център за социална визия” – изследователска платформа, която събра работна група и се превърна в място за лекции, уъркшопи, дискусии и публикации. Програмата стартира с международна отворена покана и от събраните апликации бяха селектирани осем участници от различни страни, с които в момента провеждаме ежеседмични срещи. Работата на Център е подпомагана от менторите Иван Бонев (архитект и изследовател, член на сдружение Трансформатори), Десислава Димова (независим куратор, съ-основател на Фондация „Изкуство – дела и документи“ и съ-куратор на Sofia Art Projects), Емануеле Гуиди (писател, куратор и артистичен директор на ar/ge kunst, Кунстверайн де Болцано), know-how show-how с новия си екип Дима Стефанова, Ивелина Гаджева и Филип Бояджиев и Валентинас Климашаускас (независим куратор и писател, съ-куратор на тазгодишното 14-o Балтийско триенале и Латвийския павилион на Венецианското биенале през 2019). “Център за социална визия” ще продължи да се развива през идната година благодарение на новополученото структурно финансиране.

През изминалата година бяха реализирани редица партньорства с външни организации: с Гьоте-институт в рамките на споделената изложба “сигурно е просто вятърът”, реализирана едновременно в пространствата на Гьоте и Swimming Pool; с Manifest Dance Company за реализирането на инсталационен/хореографски пърформанс; с Метеор за реализирането на инсталация и съпътстващи я перформативни четения. С “ФОРМА – Лаборатория за култура и социални взаимодействия” за реализирахме серия дискусии, подкрепени от програма “Публики” на Национален фонд “Култура”, включващи различни други неправителствени и държавни организации. С know-how show-how, както и архитект и изследовател Иван Бонев (част и от Трансформатори) създохме концепциите около новата ни изследователска платформа, “Център за социална визия”, където основатели към двете организации се присъединиха като ментори.


Posted

in

by

Tags: